Een tegenwoordig veelgehoorde term in de wereld van interieurdesign is ‘Japandi’. Je kunt geen tijdschrift openslaan of door je instagram feed scrollen zonder het tegen te komen. Wat is Japandi en waar staat het voor?

Oorsprong Japandi

Het woord Japandi is een samenstelling van Japans en Scandinavisch. Het refereert aan de minimalistische vormgeving waar zowel Japan als de ‘Noordse’ landen bekend om staan. De Noordse landen zijn IJsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland (dat officieel geen Scandinavisch land is maar dat terzijde).

eiken salontafel

Kenmerken

Dat er overeenkomsten zijn in de Japanse en Scandinavische vormgeving is overduidelijk. In beide culturen is er de voorliefde voor natuurlijke materialen, in het bijzonder hout. Andere kenmerken zijn de ingetogen, minimalistische stijl, de hang naar eenvoud en hoge kwaliteit van producten.

Bovendien heeft men in zowel Japan als in Scandinavië veel waardering voor authenticiteit en de natuur. Dit komt in de interieurvormgeving tot uitdrukking door producten die met ambachtelijk vakmanschap tot stand komen en het (gecontroleerd) integreren van planten.

Is Japandi een trend?

Hoewel de Japans/Scandinavische esthetiek zich momenteel onder de naam Japandi als een trend aandient is de kern ervan juist heel tijdloos. Het is gebaseerd op eeuwenoude culturele ontwikkeling in beide delen van de wereld. De culturele connecties tussen beide landen gaan dan ook heel ver terug.

Wat ons betreft zijn eenvoud, authenticiteit, natuur en hoge kwaliteit van zichzelf al tijdloze kenmerken. De onderliggende principes zijn universeel maar dat betekent niet dat interieurs in Japandi stijl op elke plek zinvol zijn. In de Nederlandse context passen de stijlkenmerken van Japandi uitstekend. Idealiter komen op andere plekken in de wereld dezelfde onderliggende principes tot uiting maar in een andere vorm en stijl. Een vorm die zich verhoudt tot de plaatselijke cultuur en omstandigheden. Dat betekent gebruik maken van lokale materialen, kleuren en technieken.

RKNL en Japandi

De minimalistische stijl en natuurlijke materialen van met name de eiken meubels passen uitstekend in een Japandi interieur. Denk aan de eiken salontafel of de eettafel One in eiken. Wil je de eettafel of salontafel eens in het echt bewonderen? Dat kan in onze showroom in Amsterdam. Neem gerust contact op via onderstaande link om een afspraak te maken of neem contact op voor de mogelijkheden.

Bijdrage van Reinier de Jong – Stilst