Array

Over ons

Meubels met persoonlijkheid

RKNL is het meubelmerk van de Amsterdamse ontwerper Ronald Knol. Sinds 2004 ontwerpt hij meubels met een geheel eigen signatuur. Moderne en tijdloze meubels die je het liefst aan wilt raken. Meubels met persoonlijkheid. Zijn eerste ontwerp was het dressoir:

Het dressoir is nog steeds één van mijn favorieten vanwege de duidelijke lijn en de vloeiende vormen. Bij het ontwerp van dit meubel is ook het RKNL signatuur geboren: heldere lijnen met zachte vormen. Deze signatuur houd ik altijd vast, of ik nou een TV-meubel, salontafel of eettafel ontwerp.

Het roer om

In 2004 gooide Ronald ineens het roer om. Hij hing zijn carrière als consultant aan de wilgen. Tijdens de verbouwing van zijn eerste huis, en dan vooral bij het interieur, wist hij: dit is het. Dit is wat ik wil doen, dit is waar ik goed in ben. Hij leverde de sleutels van zijn leaseauto in, huurde een werkplaats en ging aan de slag. Als meubelontwerper.

Ik geloof heilig in het volgen van je hart. Vroeg of laat. Dit is wat ik met veel liefde en passie doe. Het creëren van tijdloze meubels waar mensen jarenlang plezier van hebben.

Wereldwijd

Net als Ronald zelf reizen zijn designs graag de wereld over. De meubels staan van Amsterdam tot in New York. Ze worden direct verkocht aan de eindgebruiker. Met RKNL.com als etalage.

Die ruime blik komt ergens vandaan: Ronald komt uit een ondernemend en reislustig gezin. Toen de kans zich voordeed om na zijn studie een bedrijf op te zetten in Ghana, aarzelde hij niet lang;

Ik werd verliefd op Afrika en deed er ongemerkt inspiratie op voor een van mijn ontwerpen: de BoBo. Deze bijzettafel heeft dezelfde eigenwijsheid als de Baobab-boom, die met zijn enorme stam en fragiele takken ook alle wetten van de ‘juiste verhoudingen’ tart.

Perfectie

Ronald drijft met zijn perfectionisme zijn meubelmakers af en toe tot waanzin. Je ziet het er niet aan af, maar voor simpel ogende vormen zijn vaak ingewikkelde oplossingen nodig.  Deze oplossingen worden samen met de meubelmaker verzonnen. Een goed voorbeeld is de Eettafel One.

Ik wilde de nerf op de poten persé horizontaal door laten lopen. Zodat het lijkt alsof de tafel uit één blok is gemaakt. Dat was technisch een enorme uitdaging en heeft letterlijk een jaar van doorzetten geduurd. Dat is frustrerend maar eigenlijk ook een fantastisch onderdeel van het creëren. Zeker als het loont: de One is nu één van de bestsellers van RKNL.

Ontmoet Ronald

Een aantal meubels uit de collectie staat in de showroom in de Houthavens. Hier staan bijvoorbeeld een eettafel One van 240cm lang, een TV-meubel Pure in notenhout, BoBo bijzettafels en 2 salontafels (in notenhout en wit gelakt). 

Je bent van harte welkom om op afspraak langs te komen, kennis te maken en de meubels in levende lijve te zien! Je kan een afspraak maken via de contactpagina.