Duurzaam design is een hot item en voor velen een belangrijke overweging bij de inrichting van hun huis of kantoor. Voor de meeste mensen en veel aanbieders van designproducten zit duurzaamheid hem in de gebruikte materialen. Sommige materialen zijn duurzaam, andere niet. Onder duurzame materialen verstaat men vooral organische, hernieuwbare materialen en hergebruikte materialen zoals gerecycled plastic. Onderstaande tafel van linoleum is een goed voorbeeld hiervan. Maar duurzaam design is meer dan materiaal alleen.

Ronde eettafel linoleum
Ronde eettafel in duurzaam linoleum

Duurzame productie

Het gebruikte materiaal op zich is slecht één van de aspecten. Maar zeker niet de belangrijkste. Om de duurzaamheid van een product te bepalen is namelijk de productie van veel groter belang; de manier en de plek waarop het product gemaakt wordt. Hoeveel energie is er nodig voor de winning en de bewerkingen van de materialen en hoe groen is die energie? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in verre landen? Hoe groot is de afstand die het product aflegt van de productielocatie tot de consument en hoeveel CO2 uitstoot brengt dat met zich mee?

De realiteit is dat het overgrote deel van de meubels die we in Europa consumeren in het verre oosten gemaakt is. Misschien verkocht met het label ‘gemaakt van duurzame materialen’ maar daarmee is het product nog niet persé duurzaam.

Duurzame consumptie

De consumptie is ander belangrijk aspect bij de vraag hoe duurzaam een product is. Dat kunnen we onderverdelen in de levensduur van een product en wat we ‘post-consumer purpose’ noemen. Wat de levensduur van een product bepaalt is enerzijds de technische levensduur oftewel, hoe lang gaat het product mee totdat het stuk is? En is het het waard om gerepareerd te worden? Meestal niet.

Anderzijds is er de esthetische levensduur. En die is vaak veel korter dan de technische levensduur. We worden aan de lopende band verleid met nieuwe trends die elkaar in hoog tempo opvolgen. Wat nu in de mode is kan over twee jaar totaal uit de mode zijn. En dan rijst de vraag: wat gebeurt er nadat het product is afgedankt? Krijgt het een nieuw leven? Is het oorspronkelijke product zo geassembleerd dat de materialen van de componenten gerecycled kunnen worden?

Duurzaam design en RKNL

Interessante vragen waar we ons bij RKNL mee bezig houden. Hoe komen wij tot duurzaam design? Om te beginnen vinden we het in ieder geval belangrijk om over de waan van de dag heen te kijken. We staan open voor trends maar we zijn wel kritisch. Met onze jarenlange ervaring en een nuchtere houding hebben we bewezen tijdloze ontwerpen te maken die dankzij hun langere levensduur al aardig duurzaam zijn.

We pleiten daarnaast voor een minimalistisch interieur. Voor ons zit luxe hem namelijk niet in het hebben van veel spullen, maar in het hebben van een fijne selectie van kwalitatief hoogwaardige producten. Producten die we als ontwerpers qua gebruik en esthetiek goed op elkaar afstemmen. En dat hoeft niet allemaal nieuw te zijn. Een combinatie van nieuw en vintage is niet alleen duurzaam maar ook nog eens authentiek en sfeervol.

Een derde uitgangspunt bij RKNL is dat we onze meubels in Nederland laten maken. Het feit dat onze meubels niet de hele wereld over reizen is wellicht de grootste winst.

Heb je vragen over duurzaam design en RKNL? Neem gerust contact met ons op via onderstaande button.

Bijdrage van Reinier de Jong – Stilst