Het verhaal achter de salontafel

Ronald Knol

Ronald Knol
Gepubliceerd op: 12 december 2022 om 13:31

Ik vertel je graag wat meer over mijn ontwerpen. Waar de inspiratie vandaan komt, hoe het proces verliep en welke obstakels ik tegenkwam bij de creatie van het meubel. Vandaag is de salontafel aan de beurt.

De salontafel

Het idee voor een meubel komt vanuit verschillende hoeken. Soms haal ik inspiratie uit de natuur, dan weer uit architectuur. Soms vanuit een bepaald thema, of vanuit de vormtaal die bij de andere meubels past. Vormtaal is eigenlijk het handschrift waaraan de meubels herkend kunnen worden. In mijn geval zijn dat zachte vormen, heldere lijnen en geen overbodige details.

De inspiratie voor de salontafel kwam uit de architectuur. Ik zag een gebouw met meerdere lagen die gescheiden werden door een ononderbroken glaspartij. Hierdoor leken de verdiepingen te zweven. Dit concept is bijvoorbeeld ook te zien bij het Guggenheim museum in New York. De combinatie van horizontale schijven die gescheiden werden door een open ruimte was het startpunt van het ontwerp van de salontafel.

Het zweven van de schijven is bij de salontafel vervolgens op twee manieren uitgewerkt. De ‘stam’ van de salontafel is zo ver terug gebracht dat je hem niet meer ziet. De voet van de salontafel valt ook terug en is donker gemaakt waardoor hij in de schaduw wegvalt.

Vormtaal

Vormtaal is eigenlijk het handschrift van de ontwerper, waaraan je meubels kunt herkennen. De vormtaal van RKNL is: zachte vormen, heldere lijnen en geen overbodige details. Met het ontwerp van het dressoir (zie rknl.com/dressoir) is de vormtaal van RKNL ontstaan. Bij de uitwerking van de salontafel heb ik de kenmerkende zachte, afgeronde vormen toegevoegd aan het concept. 

Witte salontafel vierkant
Salontafel in zijdeglans wit

De afgeronde hoeken hebben voor technische uitdagingen gezorgd (waarover later meer) maar bleken ook een functioneel voordeel te hebben. Een aantal klanten gaf aan dat ze door de afgeronde hoeken hun schenen niet meer stoten. Het was nooit een uitgangspunt, maar een prettige bijkomstigheid. Design by coincidence.

Less is more

Het ontwerp ziet er heel eenvoudig uit, dat is ook altijd mijn doel. De vorm moet helder zijn, en de details tot een minimum beperkt. Wat dat betreft ben ik het helemaal eens met Ludwig Mies van der Rohe, van wie de beroemde quote ‘Less is more’ komt. 

Het weglaten van details is voor mij een essentieel onderdeel van een minimalistisch ontwerp. De basis moet zo helder zijn dat het niets meer nodig heeft. Ik ga daar heel ver in, want zelfs een naad is voor mij een detail. In het geval van de salontafel is het ontwerp daarmee helemaal terug te voeren op 2 zwevende volumes, zonder enig verder detail.

Technische uitdagingen

Zoals gezegd hebben de rondingen een belangrijke functie in het ontwerp, maar zorgen ook voor diverse technische uitdagingen.

De zijkant van de salontafel bestaat uit bochten en vlak MDF. Dit betekent dat er onderhuids diverse naden zijn. Echter, die naden wil ik niet zien. Je kan deze naden gewoon overspuiten, maar vanwege het droge klimaat in huis (zeker in de winter) kunnen er na verloop van tijd toch haarscheurtjes ontstaan. Dit wil ik te allen tijde vermijden, dus bij de gespoten variant bekleedt de meubelmaker de zijkant voor het spuiten extra met een laag folie.

Ook bij de houten variant zijn de rondingen een complicatie. Normaal fineer je van hoek tot hoek en is de hoek een soort natuurlijke overgang. Maar door de rondingen loopt de nerf van het hout helemaal rond totdat de uiteinden elkaar weer tegenkomen. Dit wordt een hele opvallende naad omdat de houtnerf hier lelijk verspringt.

In eerste instantie is dit een belangrijke reden geweest om de salontafel niet in hout uit te voeren, totdat ik op het idee kwam om het fineer in verticale richting te plaatsen. Resultaat: door de vele verticale lijnen in het fineer valt de naad volledig weg in het patroon, en heeft de salontafel een rustig beeld zonder hinderlijke overgangen.

salontafel noten
salontafel in notenhout

Gemaakt in Nederland

Kwaliteit is alles. Zeker bij minimalistische meubels. Aangezien er geen details zijn is een perfecte afwerking cruciaal. Vandaar dat de salontafel in Nederland gemaakt wordt bij vakkundige meubelmakers. Voordeel is ook dat er hierdoor ruimte is voor maatwerk, zoals bijvoorbeeld een ander materiaal. 

Materialen

Het voordeel van een minimalistisch ontwerp is dat het zeer geschikt is voor de toepassing van diverse materialen. Ik heb hier in de afgelopen jaren al aardig mee ‘gespeeld’, met als ultieme variant onderstaand model in massief marmer. Massief? Klopt. Bij een hoekige vorm wordt een dergelijk volume samengesteld door vlakken die op de hoek verbonden worden, maar ja: geen hoeken hier.

De enige oplossing was dus een blok marmer uit laten zagen en gedeeltelijk uit laten hollen vanwege het gewicht. Het uithollen heeft wel wat geholpen, maar uiteindelijk weegt de tafel nog steeds meer dan 400kg. 

Salontafel marmer
Salontafel marmer

Tijdloos, maar niet statisch

De salontafel is meer dan 15 jaar geleden ontworpen. Toch blijkt de salontafel vanwege de eenvoud van het ontwerp nog altijd tijdloos. Wel zijn er in de afgelopen jaren varianten bij gekomen om in te spelen op trends. Zo heb ik er bijvoorbeeld een kleiner model bij gemaakt om de salontafel ook in wat kleinere ruimtes toe te kunnen passen. 

Ook is er de laatste jaren meer vraag gekomen naar natuurlijke materialen. Waar er eerder nadruk lag op hoogglans meubelen zie ik een toenemende vraag naar matte afwerkingen en hout. Vandaar dat de salontafel de laatste tijd steeds meer aftrek vindt in noten en eiken. 

Wereldreiziger

Vanwege het minimalistische karakter valt de salontafel overal in de smaak. Hij staat inmiddels op heel wat plekken in de wereld. Van het hoofdkantoor van LinkedIn in New York tot en met het paleis van de Marokkaanse koning. 

Ook staan er diverse exemplaren in Parijs, wat misschien geen toeval is aangezien het ontwerp verwijzingen heeft naar de Art Deco stijl. Het bijzondere van Frankrijk is bovendien dat de Fransen moderne objecten durven te combineren met klassieke elementen. Gezien de eeuwenlange ontwikkeling in stijlen vertrouwen de fransen meer op eigen gevoel en zijn ze niet bang om gewaagd te combineren. Ik verheug me dan ook altijd op een ritje naar Parijs om zelf af te leveren.

RKNL in Paris

Nieuwsgierig geworden?

Zoals je merkt vertel ik graag over de achtergrond van de salontafel. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden en wil je hem eens in het echt bewonderen? Dat kan in onze showroom in Amsterdam. Hier staat zowel de hoogglans witte variant als de notenhouten versie. Neem gerust contact op via onderstaande link om een afspraak te maken.

Meer productinformatie vind je op deze pagina: rknl.com/salontafel