Het verhaal achter de Pure

Ronald Knol

Ronald Knol
Gepubliceerd op: 16 januari 2023 om 16:19

Ik vertel je graag wat meer over mijn ontwerpen. Waar de inspiratie vandaan kwam, hoe het proces verliep en welke obstakels ik tegenkwam bij de creatie van het meubel. Vandaag het verhaal achter de Pure.

Inspiratie uit een pure vorm

Ik wilde graag een zuivere vorm helemaal terugbrengen naar de essentie. Eén gebaar met minimale details, een pure vorm zonder afleidingen. Dat werd de Pure. Tot nu toe is dit het beste voorbeeld van de vormtaal van RKNL; zachte vormen, heldere lijnen en geen overbodige details.

TV-meubel wit
TV-meubel Pure

Alles draait om de eenvoud

Om tot de essentie van de vorm te komen is het belangrijk om zoveel mogelijk details weg te laten. Dus ook de naden. 

Als ik de klep voor de corpus (het hoofdvorm van een meubel) zou laten vallen, zou je een naad in het hoofdvolume krijgen. De corpus zou als het ware gesplitst worden in een voor- en achterkant. Dat wilde ik niet. 

De naad moest dus wegvallen in de rand van het meubel. Zo wordt de rand een naad, en de naad een rand. Gevolg: een veel rustiger beeld.

TV meubel in noten
TV meubel in noten

Technische uitdagingen

Het laten wegvallen van de naad zorgt voor een aantal technische uitdagingen. Om de klep ín het meubel te laten vallen, moet de rand in verstek (een hoek van 45 graden) gezaagd worden. Vooral bij de rondingen vereist dit veel vakmanschap. Niet alleen om de naad strak te krijgen, maar ook om deze schuine ronding af te fineren. 

Daarnaast moet de naad moet ook nog over de hele breedte en de rondingen exact 3 mm breed worden (en blijven!). Iedere kleine afwijking is meteen zichtbaar bij zo’n minimalistisch en strak meubel.  

Het geheim achter deze strakheid zijn de mallen die onze meubelmaker heeft gemaakt. De bocht is hierdoor altijd exact gelijk en dat is de basis voor de afwerking. Als de basis fout zit, krijg je dat namelijk nooit meer gecorrigeerd.

Staand of aan de muur

Wat denk je, hangt de Pure aan de muur of staat hij op de grond? Antwoord: het kan allebei.

Standaard staat de Pure op een zwart kader van MDF, dat iets naar achteren is geplaatst. We hebben voor een kader gekozen, omdat er bij pootjes toch soms een schaduw tevoorschijn komt. Door het kader gesloten en donker te maken lijkt het meubel echt te zweven. Het meubel is dan 34cm hoog. 

Soms is dat niet hoog genoeg en wil je de Pure aan de muur monteren. Bijvoorbeeld als de TV een stuk hoger hangt. Dan maken we een hangende versie. De achterwand gaat dan een stukje naar voren, zodat we het meubel blind aan een stalen strip kunnen bevestigen. Het monteren hoort bij onze service, dat doen we bij aflevering van het meubel. 

Zwevend TV-meubel in notenhout

Kabeldoorvoeren

Vooral bij de hangende versie zijn de kabeldoorvoeren van groot belang. Het meubel hangt strak tegen de wand, dus er moeten gaten in het meubel komen waar de kabels mooi doorheen kunnen lopen. Ingaand, uitgaand, doorvoeren. Er moet goed over nagedacht worden. Na overleg zetten we alles in een tekening en kan de klant zien hoe het gaat worden.

Ook voor een staand meubel is het overigens goed om over de kabeldoorvoeren na te denken. Door een gat te maken precies vóór een wandcontactdoos kunnen de kabels direct naar binnen en kan het meubel dicht tegen de muur aan staan. Het zijn de details die het verschil maken.

Kabeldoorvoer
Kabeldoorvoer

Gemaakt in Nederland

Kwaliteit is alles. Zeker bij minimalistische meubels. Aangezien er geen details zijn is een perfecte afwerking cruciaal. Vandaar dat het TV-meubel in Nederland gemaakt wordt door een vakkundige meubelmaker. 

Voordeel van productie in Nederland is ook dat er ruimte is voor maatwerk, zoals de genoemde kabeldoorvoeren, maar ook een ander materiaal. Eiken kan bijvoorbeeld mooi zijn, maar ook een blauwe Pure is prachtig.

Blauw TV-meubel

Grenzeloos populair

De Pure is ook over de grens populair. Je vind ‘m in huizen van Florida tot Zwitserland en van Amsterdam tot Hamburg. Ook in Parijs hebben we er inmiddels al aardig wat geleverd. In een eenpersoonslift naar boven! 

Vooral in Parijs komt de minimalistische Pure vaak terecht in een klassiek interieur. De Fransen wat meer klassiek met modern te combineren, vaak een prachtige combinatie.

Nieuwsgierig geworden?

Zoals je merkt vertel ik graag over het verhaal achter de Pure. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden en wil je hem eens in het echt bewonderen? Dat kan in onze showroom in Amsterdam. Hier staat de notenhouten versie in 180cm. Neem gerust contact op via onderstaande link om een afspraak te maken.

Meer productinformatie vind je op de productpagina van de Pure Noten en Pure gelakt.